martes, 15 de marzo de 2016

Alicia reina de Corazones en la Galería Sicart Barcelona España



ALEJANDRA ALARCÓN
Alicia, reina de Cors


ALEJANDRA ALARCÓN. Alicia y el espejo.  2016. Acuarela sobre papel. 35 x 50 cm.

ALEJANDRA ALARCÓN
Alicia, reina de Cors.

Alícia, Reina de Cors, és la tercera exposició individual d'Alejandra Alarcón (Cochabamba, Bolívia. 1.976) a la Galeria Sicart, després Fagia (2009) i La distancia adecuada (2011). Formada per aquarel·les sobre paper i un vídeo, l'artista aprofita, un cop més, la delicadesa de l'aquarel·la per tensar l'espectador amb la subversió dels significats aportats pel mite d'Alicia, així com en anteriors treballs seus ho va fer dels contes infantils, de les relacions familiars i de parella.
"Alícia és resistència i contradicció. La nena díscola que es nega a entrar en el marc, la imatge que cau pel cau del Conill Blanc. Un signe a través del qual poder parlar de la pròpia representació.
Alejandra Alarcón em va preguntar una nit d'estiu què significava Alícia per a mi. Li vaig contestar que una possibilitat de veritat. Travessar el mirall i submergir-se en L'ALTRA fosca. Trobar-se amb tot allò que no s'admet ser. Cap per avall, amb la sang al cap i el cor als llavis, veus per primera vegada el món com veritablement és? Contra el mirall trobes desesperació i Reines de Cors.
I després hi ha els jocs -el criquet, els escacs. Perquè cal entendre el sistema per poder donar-li la volta. Cal sumir-se en el caos per així desmuntar el primer joc de tots, el llenguatge.
Llavors, el miracle. Alarcón aconsegueix posar-ho tot del revés amb les seves imatges. Les seves  Alícies, obertes totes elles en canal, reconciliades amb si mateixes, són les generadores del seu propi sentit (o sense sentit). Alejandra li dóna un nou significat a caure pel cau. La seva heroïna flota. Suspesa sobre ella, convida a ser-ho tot des de l'abisme d'una mateixa. Empeny a renéixer.
En aquest abisme que no acaba, el Conill Blanc li torna a Alicia una imatge: la mirada buida de qui sap que tot és mentida. Res acaba quan despertes. Mentrestant, la Reina de Cors ha abandonat el seu ceptre. No hi ha reflex. Només sang. El suau degoteig del temps roda cama avall i tenyeix el present de vermell. La primera cicatriu batega sota els seus dits. Totes les Alícies criden.
Totes les Alícies creixen. "
Elisa McCausland, periodista, crítica i investigadora especialitzada en cultura popular.

Aquesta exposició s'emmarca en la Bienal Miradas de Mujeres  2016 que organitza la Asociación Mujeres en las Artes Visuales (MAV).
 Inauguració: 19/03/16, 19 h.
19/03/16 - 14/05/16
-- 

ALEJANDRA ALARCÓN. El corazón de Alicia. 2016. Acuarela sobre papel. 55 x 77 cm.



ALEJANDRA ALARCÓN
Alicia, reina de Corazones

Alicia, Reina de Corazones, es la tercera exposición individual de Alejandra Alarcón (Cochabamba, Bolivia. 1.976) en la Galeria Sicart, tras Fagia (2009) y La distancia adecuada (2011). Formada por acuarelas  sobre papel y un video, la artista aprovecha, una vez más, la delicadeza de la acuarela para tensionar al espectador con la subversión de los significados aportados por el mito de Alicia, así como en anteriores trabajos suyos lo hizo de los cuentos infantiles, de las relaciones familiares y de pareja.

“Alicia es resistencia y contradicción. La niña díscola que se niega a entrar en el marco, la imagen que cae por la madriguera del Conejo Blanco. Un signo a través del cual poder hablar de la propia representación.
 Alejandra Alarcón me preguntó una noche de verano qué significaba Alicia para mí. Le contesté que una posibilidad de verdad. Atravesar el espejo y sumergirse en LA OTRA oscura. Encontrarse con todo aquello que no se admite ser. Boca abajo, con la sangre en la cabeza y el corazón en los labios, ¿ves por primera vez el mundo como verdaderamente es? Contra el espejo encuentras desesperación y Reinas de Corazones.
 Y luego están los juegos -el cricket, el ajedrez. Porque hay que entender el sistema para poder darle la vuelta. Hay que sumirse en el caos para así desmontar el primer juego de todos, el lenguaje.
 Entonces, el milagro. Alarcón logra ponerlo todo del revés con sus imágenes. Sus Alicias, abiertas todas ellas en canal, reconciliadas consigo mismas, son las generadoras de su propio sentido (o sinsentido). Alejandra le da un nuevo significado a caer por la madriguera. Su heroína flota. Suspendida sobre sí, invita a serlo todo desde el abismo de una misma. Empuja a renacer.
 En ese abismo que no acaba, el Conejo Blanco le devuelve a Alicia una imagen: la mirada hueca de quien sabe que todo es mentira. Nada acaba cuando despiertas. Mientras, la Reina de Corazones ha abandonado su cetro. No hay reflejo. Solo sangre. El suave goteo del tiempo rueda pierna abajo y tiñe el presente de rojo. La primera cicatriz palpita bajos sus dedos. Todas las Alicias gritan.
 Todas las Alicias crecen.”

Elisa McCausland, periodista, crítica e investigadora especializada en cultura popular.
 Esta exposición se enmarca en la Bienal Miradas de Mujeres 2016 que organiza la Asociación Mujeres en las Artes Visuales (MAV).
Inauguración: 19/03/2016, 19 h.

19/03/16 – 14/05/16.



ALEJANDRA ALARCÓN. El corazón de Alicia.  2016. Acuarela sobre papel. 55 x 77 cm.